Chlodnik er en lækker og forfriskende vegetarisk rødbede suppe der stammer fra Østeuropa.
Retten tilberedes med yoghurt, creme fraiche og rødbede, som giver retten den fantastiske lyserøde farve.
Traditionelt spises Chlodnik med hårdkogte æg. (Variere antal æg efter behov).
Ingredienser: (7-8 portioner)
4-5 møre rødbeder
2 agurker, skrællet og revet
5-6 radiser revet
3 spsk, frisk dild, hakket
2 forårsløg, (både den grønne og hvide del), hakket
4 dl almindelig yoghurt
4 dl kefir eller kernemælk
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
3 kogte æg, kvarte eller halv
Fremgangsmåde:
1) Start med at finhakke rødbede stilkene, op til bladene og skræl og riv rødbederne.
2) Placer de hakkede stilke og revet rødbeder i en gryde, og tilsæt nok vand til at dække rødbederne (eller grøntsagsfond). Tilsæt 1/2 tsk salt og placer et låg på gryden og bring det i kog og lad det simre i 5 minutter.
3) Efter det har simret i 5 minutter fjern gryden fra varmen og lad det afkøle helt.
4) Mens suppen afkøles tilberedes resten af ingredienserne. Riv radiserne og agurkerne, hak krydderurterne og løgene.
5) Placer de revet og hakket ingredienser i gryden med rødbede og tilsæt yoghurt, kefir og creme fraiche og samg til med salt og peber. Rør godt rundt og placer i køleskabet i mindst 20 minutter inden servering.
6) Server med et eller flere hårdkogte æg eller rugbrød.
Denne ret fungere fantastisk som forret.
Chlodnik kan også tilberedes som en agurkesuppe eller med forskellige andre frugter/grøntsager.